Водещи новини

Загива ли BMW Серия 4? Е, донякъде

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор
BMW серия 4 1

Като най-новата марка в конюшнята на BMW за момента Серия 4 няма богатата история на по-стария си роднина Серия 3, но купувачите все още реагират положително на нея. Въпреки поляризиращата предна решетка, BMW 430i купе 2025 има въртящ шестцилиндров двигател и отлична динамика на шофиране. Освен това то е склонно да изглежда страхотно като състезателен автомобил, така че сме любопитни къде всъщност са били дизайнерските намерения на BMW през цялото време.

Естествено, както и при много други добри неща, които изглежда се харесват на хората, BMW вероятно ще убие Серия 4 през следващите няколко години. Чакайте, какво? Ами според доклад от BMW Blog (чрез Car Expert), немският автомобилен производител в момента няма планове за следващо поколение Серия 4. Всички признаци изглежда сочат, че Серия 4 се продава добре, така че защо BMW да не иска тя да продължи да съществува?

BMW серия 4 2

Възможно е това да има нещо общо с концепциите Vision Neue Klasse на BMW. Очаква се Vision Neue Klasse да се появи в серийно производство като следващия седан i3, а по-късно вероятно и като купе i4. Според източник, разговарял с BMW Blog, автомобилният производител ще позволи на електрическия i4 да запълни мястото в гамата от автомобили, което преди това се заемаше от модели от Серия 4 като 430i. Това по същество би означавало също, че няма да има купе с ДВГ от BMW в следващото поколение, след като още няколко години ще получаваме актуализирани, но не изцяло нови Серия 2 и Серия 4 на сегашните им платформи на определени пазари.

Като се има предвид, че автомобилните производители вероятно ще бъдат много отворени за повече време за научноизследователска и развойна дейност, за да преминат към електромобили и да изградят инфраструктура и търсене, ни кара да се замислим, че BMW вече е в състояние напълно да се откаже от добре продаваното купе с ДВГ (въпреки че все още не е ясно кога точно ще спрат продажбите).

BMW серия 4 3

Рядко се случва производител на оригинално оборудване да се откаже от нещо, което е финансово успешно за него (ако няма натиск върху местния пазар от страна на правителства или регулаторни органи), така че засега не се притеснявайте за продажбите в САЩ през следващите няколко години. Що се отнася до това какво наистина следва, очакваме в близко бъдеще да чуем много повече за BMW Vision Neue Klasse, които ще се превърнат в електрически заместители на Серия 3 и Серия 4. Когато този момент настъпи, би трябвало да имаме много по-добра представа за бъдещето на гамата на BMW, включително за всички потенциални електрически модели купе i4. Трябва ли дори да стискаме палци за евентуален кабриолет? Считайте ни за търпеливи и оптимистични.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл
© 2024 AutoDir.bg - Актуални новини за автомобили.